Wat is psoriasis?
 

Psoriasis is een dikwijls familiaal voorkomende ziekte. Mensen worden met psoriasis geboren. Naar schatting leven er in ons land ongeveer tussen de 200.000 à 300.000 mensen met psoriasis. U bent dus zeker niet alleen!

Psoriasis behoort tot een groep huidziekten die gekenmerkt wordt door roodheid en schilfering tegelijk. Het ziet er een beetje eng uit en dat is de reden waarom veel mensen denken dat het besmettelijk is. Het is echter minder gevaarlijk dan het lijkt.

Eigenlijk groeit de huid van een psoriasispatiënt alleen maar veel te enthousiast. Normaal krijgen we om de vier weken een volledig nieuwe huid. De dode huidcellen, die plaats moeten maken voor de nieuwe, schilferen af in een haalbaar tempo. Bij psoriasis groeit de nieuwe huid in vijf of zes dagen van binnen naar buiten en dat is veel te snel om dode huidcellen te evacueren. Vandaar die dikke, witachtige schilfers. Je krabt zo'n schilfer los, maar eronder zitten er nog meer, in dikke plakken.

De behandeling van psoriasis berust veelvuldig op de bestrijding van symptomen, omdat de precieze oorzaak nog onbekend is. Zon en zee doen meestal wel goed. Vaak worden speciale 'behandel-reizen' georganiseerd naar dit soort oorden. Een hoog zout- en/of zwavelgehalte van het water is vaak een voorwaarde. Overigens bestaan veel zalven en teerpreparaten om de ziekte te bestrijden. Als inwendige behandeling kunnen diverse preparaten in combinatie met lichttherapie aangewend worden.

[Links]